När det sitter i ryggmärgen

Det handlar inte om tumören jag hade i ryggraden, utan om kunskaper man har, som sitter i ryggmärgen och som man inte tänker på utan bara gör.

Jag har just börjat övningsköra med tredje sonen och det är verkligen en kunskap man (läs: jag) inte tänker på; att köra bil! Efter över 25 år med körkort så vet jag inte hur jag gör – jag bara gör.

Första sonen gick det hur bra som helst med, allt bara flöt på. Andra sonen hade länge svårt att komma iväg med bilen. Alltså starta på ettan, rulla iväg och växla upp till tvåan mjukt. Jag försökte och försökte förklara, men lyckades inte. Jag satte mig bakom ratten och försökte tänka efter hur jag gjorde. Det tog lång tid att komma på att det var mycket enklare för honom att släppa upp kopplingen sakta, till dess bilen börjar köra iväg av sig själv och möta med gasen först då i stället för att försöka hitta dragläget direkt. Det funkade mycket bättre för honom. Fördel med äldre bil! Nyare bilar får man ju motorstopp med direkt om man försöker göra så… Men just det där att det tog så lång tid för mig att komma på att man kan göra så… Det är ju konstigt.

Nästa son, som jag nyligen börjat köra med, hade uppenbarligen inte fattat att man måste vrida på ratten så mycket som man måste för att få bilen att svänga! När han skulle ut från en parkering och svänga 90 grader ut på vägen så hamnade vi med typ 20 graders vinkel mitt över vägen, nära på ner i diket på andra sidan… Lyckligtvis var vi på ett glest trafikerat industriområde så vi hann byta plats med varandra så jag fick reda ut det hela innan någon bil kom.

När vi åkte därifrån var jag tvungen att kolla hur mycket man vrider på ratten. Det visade sig att för att komma i rätt läge i den situationen där han hamnade mitt över vägen så behöver man vrida ratten ett helt varv – han vred motsvarande tio minuter på en klocka! Klart det inte gick. Men det enda han kört tidigare är gocart och de reagerar ju direkt på alla rattrörelser, så han tänkte väl att det skulle funka lika med en stor, riktig bil.

Det gör det inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: