Stora fotorensningen

Våran dator har till slut börjat visa tecken på att inte vilja samarbeta så mycket längre. Jag anar att vi kommer att behöva skaffa ny före sommaren. Har därför tänkt att jag ska ägna en del av julledigheten till att gå igenom alla foton. Jag vet att jag har mååååånga, som jag lika gärna kan kasta. Det är så onödigt att släpa med sig sådant mellan datorer och lagringsenheter när man lägger över familjebilderna till minneskort för att rädda dem från en kraschande dator.

Så. Det är väl bara att börja då. Vid rensningens inledning har datorn 354 lediga gigabytes. Ska bli intressant att se hur mycket utrymme onödiga bilder upptar. Efter – eller parallellt – med den rensningen tänker jag även rensa filmer och program. Med lite tur ger det datorn någon månads längre livstid på kuppen!

Annonser

2 responses to this post.

 1. Posted by Anna on 7 januari, 2017 at 11:50

  Hej!
  Oftast behöver man inte köpa en ny dator för massor av pengar när den börjar bli seg, vilket de flesta gör. Själva datorn är det oftast inget fel på, utan den behöver kanske bara ominstalleras. Alltså formatera den och sen måste alla program installeras igen. Inget man själv gör om man inte har datorkunnande.
  Känner ni inte någon som kan göra det? Någon ”billig datorfirma runt hörnet i en källarlokal” som kan fixa det? Det är ett antal timmars jobb men mycket pengar sparas och man behöver inte köpa nya prylar hela tiden.

  Själva datorn är hårdvara som kan användas många gånger.
  Kom ihåg bara att ALLT försvinner men datorn blir ”ny och fräsch” efteråt (såvida det inte är fel på tekniken eller har för lite RAM och minne).

  Idag när tekniken går fort framåt hänger den gamla datorn kanske inte med och måste uppgraderas, men långt ifrån alltid. Och är man bara en ”vanlig” hemmaanvändare som inte har en massa avancerade spel och annat som kräver bra prestanda fungerar det i de flesta fall.

  Lycka till!

  //Anna

  (Det gör ont i mig att se när folk måste köpa ny dator när den är seg, då det ofta räcker med ominstallation. Jag har tur och kan en del själv + en sambo som kan det svåra jobbet. Men oj vad pengar vi sparat).

  Svara

  • Hej Anna!

   Jag är absolut ingen datorexpert, men har tillräckliga kunskaper för att kunna göra en ominstallation. Tidigare gånger när vi köpt ny dator så har det också varit för att de blivit tröga, men det har alltid kompletterats med bristfällig kylfunktion. Kanske hade man då kunnat byta fläkt, men eftersom vi har barn som spelar en del så har det inte känts värt det. På 2-3 år hinner spelen utvecklas så mycket att den hårdvara man har ändå inte klarar av de nya(re) spelen…

   Den här gången tror jag inte det är något större fel på kylningen än så länge, utan det är bara att den är seg i största allmänhet och har börjat hänga sig lite då och då. Blå skärm har till och med börjat dyka upp. 😦 Men visst, en ominstallation skulle förmodligen hjälpa just den här gången tack vare att kylningen fortfarande fungerar. Dock är det det där med spelen… datorn är ganska exakt 3 år gammal nu och som sagt, nya spel behöver högre prestanda än vi har. Plus att man mister allt, som du säger. Suck, jobbigt ju. 😉

   Så vi kör på ett tag till! Virusrensningar, cashrensningar, avinstallationer av onödiga program och appar, borttagningen av överflödiga filer, defragmentering eller vad det heter… sådana saker brukar köpa någon månad till. 😉 Även om jag inte kan supermycket så kan jag mer än många andra och har sparat oss både pengar, men kanske framför allt tid, genom åren. Det tar tid, men är många gånger värt det.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: